January 4, 2024 – Discussie oorlog in Oekraïne / Documentaire Culture vs. War | Ontdek Oekraïne Festival in Nijmegen

Spread the love

Discussie over de oorlog in Oekraïne

Discussie over de oorlog in Oekraïne: Perspectieven van historici en experts op het gebied van internationale betrekkingen

Op 4 januari 2024, organiseerde de Stevenskerk en Nijmegen4Ukraine een discussie over de Russische oorlog tegen Oekraïne. Hieraan hebben Nederlandse en Oekraïense experts op het gebied van geschiedenis en internationale betrekkingen meegedaan.

Sprekers:

  • Prof. dr. ir. Joris Voorhoeve, voorzitter Raad van Toezicht van Open Door Ukraine, Minister van Defensie (1994-1998), vicevoorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.
  • Prof. Wim van Meurs, Departementsvoorzitter – Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid, Radboud Universiteit Nijmegen
  • Prof. Olexiy Haran (online) afdeling Vergelijkende Politiek aan de Nationale Universiteit van Kyiv Mohyla Academie (UKMA), oprichter en directeur van de UKMA School for Policy Analysis
  • Maria Zolkina (online), Hoofd regionale veiligheids- en conflictstudies bij de Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation (Oekraïne), Research Fellow aan de London School of Economics and Political Science
  • Maria Shaidrova, Promovendus op het gebied van migratie, Universiteit van Tilburg, oprichter/voorzitter stichting OPORA

Vragen voor tijdens de discussie: reflecteren op de Russische oorlog in Oekraïne vanuit historisch perspectief – wat kunnen we als maatschappij en als individu leren van de lessen uit de Tweede Wereldoorlog? Welke veranderingen brengt de oorlog in Oekraïne (en andere landen) voor Europa en de wereld voor publieke opinie, veiligheid, politieke ontwikkelingen, beleid, rechtsstaat, internationale orde, migratiestromen en individuele perceptie van geschiedenis en solidariteit? Wat zijn de perspectieven voor een veilige toekomst voor Oekraïne en Europa?

Exclusieve vertoning documentaire Culture vs. War

Er werden drie exclusieve verhalen uit het Oekraïense project Culture vs. War over de representatieve culturele en creatieve sector van Oekraïne die besloot Oekraïne te verdedigen en te helpen getoond – pop-rockband Antytila, de schrijver Serhiy Zhadan en de filmregisseur Serhii Mykhalchuk. Door hun verhalen, overtuigingen en reflectie over de gebeurtenissen laten ze de wereld en de Oekraïense gemeenschappen kennismaken met de waarde en betekenis van de Oekraïense cultuur, die de Oekraïners helpen waardig verzet te bieden tegen de agressor.

Verhaal 1: Cultuur versus oorlog. Antytila

Antytila, een Oekraïense pop-rockband, geleid door Taras Topolia. De groep werd in 2008 in Kiev opgericht.

Voor de oorlog trad de band op in stadions door het hele land, bracht tientallen video’s uit en maakte acht grote tournees, waaronder die door Europa, de Verenigde Staten en Canada.

In februari 2022, aan het begin van de grootschalige invasie van Rusland, sloten de muzikanten van de band, Serhii Vusyk en Dmytro Zholud zich vrijwillig aan bij de Territoriale Defensiekrachten van de strijdkrachten van Oekraïne.

Later bracht de band samen met Ed Sheeran een hit uit, “2 step”, die 19 miljoen views heeft en getalenteerde kinderen afbeeld die getroffen zijn door Russische aanvallen.

Citaten:

We hebben de buitenlandse media aangesproken met het enige verhaal: we moeten Oekraïne op alle mogelijke manieren steunen, omdat we strijden voor gedeelde waarden, niet alleen voor Oekraïne maar ook voor onze gemeenschappelijke Europese toekomst. Als we verliezen, zal Europa de volgende zijn. Maar we zullen niet verliezen.

Verhaal 2. Cultuur versus oorlog. Serhiy Zhadan

Serhiy Zhadan is schrijver, dichter, vertaler en muzikant. De werken van Serhiy Zhadan worden over de hele wereld op grote schaal vertaald en zijn in bijna dertig talen te lezen. De schrijver heeft vele Oekraïense en internationale literaire prijzen ontvangen. Sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog organiseert hij artistieke evenementen en verleent hij vrijwillige hulp aan de strijdkrachten van Oekraïne.

Citaten:

Wat er nu tussen ons gebeurt, is ongetwijfeld een oorlog van culturen en waarden, van principes en verschillende werkelijkheden. Al deze mooie dingen over vrijheid, democratie en menselijke waardigheid kunnen gemakkelijk hun essentie verliezen. Maar voor Oekraïners die tegen het tweede leger van de wereld strijden, bleken deze waarden levend, reëel en de moeite waard om voor te sterven. De overwinning van Oekraïne in deze oorlog is een kans voor de wereld om terug te keren naar haar waarden.

Verhaal 3: Cultuur versus oorlog. Serhii Mykhalchuk

Serhii Mykhalchuk, cameraman, directeur fotografie voor ongeveer 40 films, waarvan er vier werden genomineerd voor een Oscar in Oekraïne. Winnaar van de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn en tientallen wereldprijzen voor beste cinematografie. Hij heeft meegewerkt aan films als ‘Mamay’, ‘Illusion of Fear’, ‘Paradzhanov’, ‘The Guide’, ‘The Wild Fields’, ‘EKS’ en meest recentelijk ‘Dovbush’ (in Nederland vertoond met veel succes). Een auteur van 10 persoonlijke tentoonstellingen.
Serhii Mykhalchuk dient sinds de eerste dagen van de grootschalige oorlog in de strijdkrachten van Oekraïne en documenteert de misdaden van de Russen in Oekraïne.

Citaten:
Naast wapens hebben we ook camera’s. En we kunnen ervoor zorgen dat dit verhaal, deze oorlog, herinnerd wordt. Voor de volgende generaties zullen de Oekraïners op Sparta lijken: een natie die opstond en dapper vocht tegen een veel grotere en sterkere agressor.

“Cultuur versus oorlog” is gemaakt door de Vereniging voor Filmproductie en Assistentie in Oekraïne – Kijk Oekraïens! met de steun van de Europese Unie in Oekraïne, de MHP Gromadi Foundation en de Babilon Company.

Deze evenementen maakten deel uit van het Ontdek Oekraïne Festival. Met een gevarieerd programma voor jong en oud heeft de Stevenskerk de cultuur van Oekraïne dichterbij gebracht. Samen met betrokken organisaties en vrijwilligers betuigden ze zo steun in de strijd tegen de Russische agressie.